Ragby patří na vysoké školy, říká Petr Skála

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy  Josef Dobeš  správně zjistil, že žáci základních a  studenti  středních škol  nesportují a proto chce ministr  tělesnou výchovu a sport  u žactva a studentstva probudit soutěžemi o ministerský pohár. Žáci budou soutěžit  ve florbale a středoškoláci v basketbale.

"Nu a o co budou soutěžit vysokoškoláci ?" ptá se pohotově  ještě v září 2011  člen akademického senátu České zemědělské univerzity  v Praze a nynější  kandidát na děkana Fakulty životního prostředí Petr Skála.

"Nu přeci v ragby. Je to charakteristický sport pro vysokoškoláky  a v mnoha zemích se také na univerzitách pěstuje," má jasno Skála.

"K ragby potřebujete  jen travnaté hřiště, míč a lze jej hrát v sedmi  i v patnácti  prakticky všude. Navíc jej hrají muži i ženy a je to  olympijský sport.  Při ragby se uplatní sportovci různých výšek a vah, dále se při něm přísně dodržují pravidla fair play a filosofie tohoto sportu dbá i na dodržování rytířského chování hráčů mezi sebou. Ragbistou vyřčená  slova platí. Kdo by jiný tyto  zásady měl dodržovat než vysokoškolští studenti a jejich pedagogové.   Zkrátka a dobře, ragby je pro  sportovní vyžití  vysokoškoláků jedním z nejvhodnějších  sportů, který právě v těchto  dnech prožívá své svátky MS na Novém Zélandě," dodává pedagog, kartograf , bývalý ragbyový hráč  a dlouholetý propagátor této hry Petr Skála k jednomu snímku, který uvede  ve své prezentaci, jak vést fakultu v letech 2011 - 2015, v kapitole o  možnostem využití volného času na univerzitě na kraji města. Zveřenění proběhne  26.10.2011, kdy  se všichni kandidáti na děkana představí akademické obci.

" Ragby skutečně hrají vysokoškoláci na celém světě a velké míře. Například v rámci Poháru šesti .zemí, se každoročně v den před oficiálním zápasem utkávají univerzitní výběry zúčastněných zemí. Ve Francii je například každoročně organizována soutěž mezi univerzitami a dalšími vysokými školami. Soutěž má velmi dobrou úroveň, protože v řadě mužstvech hrají hráči předních profesionálních klubů, kteří studium zvládají i při své sportovní činnosti. Vůbec ragbisti myslí na svoji budoucnost, což dokládá skutečnost, že   řada předních světových hráčů vystudovala vysokou školu. Stačí se jen podívat na sestavy MS. Tam hrají například  lékaři. Jen Argentinci mají ve svých řadách čtyři, ale je tam i řada inženýrů jako například kapitán Francie Dusutoir a další. Prostě ragby je sport inteligentů. V Německu byly vždy v popředí kluby z Heidelbergu, města studentů a vysokých škol. Také Pragovce se také kdysi říkalo ...   Ti inženýři. Což je fakt, neboť za  za mé éry nastupovalo na hřiště až 8 inženýrů (Král, Vrabec, Celý, Kopec, Vondráček, Vopálenský, Stopek, Štěpánský) a trenérem byl ing.Honza Kudrna. Zajímavé je také, že se v šedesátých letech československý vysokoškolský výběr zúčastňoval ME v této kategorii pod vedením profesora Slámy. Jako další zajímavost je skutečnost, že všechny tři poválečné útokovky byli lékaři : Vaníček, Jedlička a Straňák. Prostě ragby je sport, který hrají ve velké většině inteligentní hráči, protože to hra vyžaduje a také proto, že je to jejich životní filozofie, která klade velké nároky na morální vlastnosti a smysl pro fair-play,"
dodává legendární český ragbista Eduard Krützner.

Napsali jinde ...

Novinky.CZ
http://www.novinky.cz/vase-zpravy/praha/2678-7427-vhodnou-aktivitou-na-vysokych-skolach-muze-byt-ragby-.html

PRAŽSKENOVINKY.CZ
http://www.prazskenovinky.cz/zpravy/sport/ragby-patri-na-vysoke-skoly-rika-petr-skala/

VIMEVITE:CZ

http://vimevite.cz/index.php?page=1&ida=839

Nedotknutelní ragbyoví rozhodčí

28.3.2024 08:10:00

O rozhodčích v jakémkoliv sportu se často nepíše a nepíše se ani o jejich rozhodnutích, třeba jsou pozoruhodná. To platí i o ragby. Vzpomenul jsem si na několik příběhů, které jsou s odstupem času ...