Devatenáctiletí bojovali o mistra Evropy ve Vichy. Mistrem je Francie


" Pro mne osobně je velmi překvapující zjištění, že se takovéto prestižní akce RUGBY EUROPE se česká unie nezúčastňuje, přestože si stále namlouváme že "sedmičkové ragby" je naše priorita. Bohužel opak je pravdou, přiznejme si, že soutěže v "7" jsou jen okrajovou záležitostí.Turnaje nemají potřebnou úroveň, hrajeme jen tři zápasy za den, navíc bez pomezních rozhodčích i podavačů míčů. Tím zápasy postrádají důležité herní tempo a zatížení. Proto na mezinárodní scéně značně zaostáváme za zeměmi, které se "sedmičkovému ragby" opravdu vážně věnují. Tak jako nám Evropa utíká v XV ragby, tak totéž nás čeká v  VII ragby. Sny o tom, že bychom hráli na OH v roce 2020 jsou naprosto nereálné. Stačí se podívat na soupisky mužstev, kde najdeme řadu hráčů, kteří v "7" nemohou nikdy úspěšně hrát  a na systém soutěží, který stále koliduje s ostatními soutěžemi XV, takže trenérům nezbývá než "7" jenom odehrát, protože nemají prakticky nikdy čas na specifickou přípravu na sedmičkové ragby". komentuje sedmičkové ragby Eduard Krützner starší.

"Zápas s Israelem nám dostatečně prokázal, jak "VII" ragby pomáhá zkvalitnit výkonnost i XV ragby. Útočnící Izraele nás ve všech směrech přehrávali a že mají dobré následovníky je vidět i na výsledcích v ME U-19. Je opravdu na čase se rozhodnout zda opravdu chceme v VII ragby něčeho dosáhnout, nebo jen přihlížet tomu, jak nám Evropa opět ujíždí. Dobrým příkladem by nám mohly být naše ženy, které mají svoje celoroční VII soutěže a jejich výkonnost ve srovnání s muži, je rozhodně vyšší," uzavřel svůj komentář ragbista, jemuž přátelé říkají Medák.

Zrcadlo výsledky finálových zápasů ...

o 15.místo     Dánsko - Maďarsko         24 : 12
finále Shield : Lotyšsko - Litva               17 :    5
o 11.místo      Moldavie - Luxembourg   17 :  12
finále Bowl     Itálie - Israel                      20 :    7
o 7.místo        Belgie - Polsko                 15 :    5
finále Plate     Německo - Rusko               5 :    0
o 3.místo        Irsko - Rumunsko             17 :    7
finále Cup       Francie - Portugalsko       40 :    0

Konečné pořadí ... 1. Francie, 2. Portugalsko, 3. Irsko, 4. Rumunsko, 5. Německo, 6. Rusko, 7. Belgie, 8. Polsko, 9. Itálie, 10. Izrael, 11. Moldavsko, 12. Luxembursko, 13. Lotyško, 14. Litva, 15. Dánsko, 26. Maďarsko.

(Foto: Rugby Europe)

Nedotknutelní ragbyoví rozhodčí

28.3.2024 08:10:00

O rozhodčích v jakémkoliv sportu se často nepíše a nepíše se ani o jejich rozhodnutích, třeba jsou pozoruhodná. To platí i o ragby. Vzpomenul jsem si na několik příběhů, které jsou s odstupem času ...