Novozélandské ragby se předvedlo v Praze proti reprezentačnímu výběru ČR


Přátelské mezinárodní utkání bylo tedy více exhibicí hry se šišatým míčem, než klasickým zápasem, při kterém lze  střídat jen osm hráčů.

Už to, že v soupisce českého týmu vedeného polským trenérem Tomaszem Putrou bylo celkem třicet jmen a s koučem výběru novozélandských hráčů bylo domluveno, že se sestavy protočí i na soupeřově straně, mohlo si tak zážitek  hrát proti All Blacks užít dokonce  několik nováčků v české  reprezentaci.

Kluci, ten míč je už venku ... (Foto: Petr Skála)

Utkání odehrané na hřišti třetího týmu ligy Tatry Smíchov mělo úžasnou atmosféru, o kterou se postarali tři tisícovky diváků a hlavně samotní aktéři na trávníku. Borcům z Nového Zélandu  patřil úvod utkání. V poločase hosté vedli 29:13 a zdálo se, že ve vítězném tažení budou pokračovat.

Tucet + jeden z netuctových obrázků z mezinárodního utkání v ragby ČR - Nový Zéland  *(stačí kliknout ...



Jenže druhá půle byla už více v režii českých hráčů. Důslednou hrou čeští ragbisté dotahovali náskok soupeře a deset minut před koncem již prohrávali jen o čtyři body 32:36. Přes obrovský tlak  se  domácím ragbistům už nepodařilo dát další  pětku. Zápas tak skončil výhrou ambasadorů 36:32. To však nikomu v hledišti nevadilo.

Hosté jim ukázali další verzi rituálního bojového seskupení, které se říká haka a pak si různě nechávali podepisovat české i novozelándské hráče.  

"Byla to jednak příprava před dalším učinkováním českých ragbistů v soutěži ME a pak skvělá propagace ragby," řekl pro ragbyový magazín Českéragby.cz asistent trenéra ČR Roman Šuster.

"Jsem rád, že jsem byl zdraví a že jsem byl u toho. Taková utkání se nehrají každý rok a kdo ví, zda-li se k něčemu takovému ještě dostanu," poznamenal po utkání Robert Voves, který byl kapitánem českého celku.
 
Zážitek to byl i pro Ragbistu roku 2013 a 2014 Miroslava Němečka, který hraje ragby ve Francii a zrovna v těchto dnech je na dovolené v Říčanech. 


A nakonec haka pro diváky




Jan Rohlík při jedné z útočných akcí rozeběhnutý proti novozénadské  obraně  (Foto: Petr Skála)

Přátelské mezinárodní utkání v ragby
Praha 13. června 2015

Česká republika - Ambassador's XV  32:36  (13:29)
Pětky: 5:5 *  Body ČR: Pantůček 8, Kutil, Hruška, Loutocký a Martin Kovář po 5, Petr Čížek 4  *  Rozhodoval: Belgičan Lenne  * Diváků 3000.