Ragbisté Anglie v úvodním utkání MS v ragby vyhráli nad Fidži 35:11

 
Úspěch Anglie zařídil  zadák Mike Brown, který dvakrát pronikl do brankoviště a položil dvě pětky. Ta rozhodující byla položena v 72. minutě, kdy Mike zvýšil na 26:11, což  Fidžany zlomilo.

Angličané do zápasu vlétli skvěle. Brzo proměnili  trestný kop, ve 13. minutě položili už první pětku. Podle statistik  zahajovacím utkání šampionátu nikdy rychlejší pětka nepadla. Dosud rekord držel novozélandský útočník Kahui, když před čtyřmi lety pokládal až v 19. minutě.  Rekordní pětka  však nemá úspěšného hráče, neboť  pětku jihoafrický rozhodčí uznal  jako trestnou, když Fidžané těsně před brankovištěm zastavili útok soupeře nedovoleným způsobem. Fidžané  neměli moc šancí  skorovat, což naopak využíval soupeř, který  už vedl 15:0.

Během prvního poločasu se měl co otáčet  videorozhodčí, s nímž na obrazovkách stadionu pozorovaly kritické momenty i diváci na stadionu. Rozhodčí u monitorů  poradil hlavnímu, aby neuznal pětku Fidži, když Matawaluovi míč při pokládání těsně nad zemí vypadl.
  
Hosté se však přeci jenom dočkali, když předvedli parádní akci korunovanou pětkou Nadola, který chytil míč ve výskoku přímo v brankovišti.  Robustní křídlo má parádní rozměry ...  bez čtyř centimetrů má dva metry a váhu zhoupne na čárku označující 126 kilogramů.  Pak se stalo, že  útoková spojka Volavola kopem snížil na 11:18 a Angličané na 82 tisíci fanoušky obsazeném stadiónu  na Twickenhamu trochu trnulo v očekávání dalšího vývoje. Jenže  posledních deset minut už byli zase ve fóru Angličané.


Sportovnilisty & Českeragby.cz již napsaly ...

Začíná ragbyové sváteční šestinedělí ...
Kdyby se hrálo MS v ragby už před padesáti lety, tak jej Československo hrálo
Rugby World Cup je největší sportovní událost roku 2015! Nevěříte?

Kromě diváků přímo na stadiónu sledovalo slavnostní zahájení v televizi i příznivci ragby a zvědavci na hru se šišatým míčem v Česku. Proto televizní  komentář Davida Kozohorského a Jiřího Štuksy byl často zaměřený i na pravidla ragby, což určitě uvítali ti, kteří pravidla neznají.

MS v ragby
Anglie - Fidži 35:11 (18:8)
Body: Pětky: Mike Brown (22. a 72. minuta), Billy Vunipola (81.), trestná pětka (13.), kopy po pětce (kop po pětce za 2 body): George Ford (13.), Owen Farrell (74., 85.) a trestné kopy (3 body): George Ford (3. a 34.), Owen Farrell (68.) -  Pětka: Nemani Nadolo (30.), trestné kopy: Nemani Nadolo (36.), Ben Volavola (64.).

(ps, Českéragby.cz  &  Sportovnilisty.cz, Foto: z TV)