Ragbista Jan Rohlík: Naděje na udržení v B1 divizi nám utekla



Čeští ragbisté, jak už víte,  prohráli ve Zlíně s Ukrajinou 10:17. V  bojovném závěru položili Češi  svoji jedinou a zároveň poslední pětku utkání, po kterém získali do tabulky  alespoň bonusový bod. Mezi bojovníky v dresu se lvíčkem na prsou  byl hodně vidět  i zadák Jan Rohlík. Říčanský ragbista patří v české ragbyové reprezantaci k nejzkušenějším.  Zlínské utkání bylo i posledním  pro trenéra reprezentace a říčanského odchovance Martina Kafku.

" Hráči si vypracovali na konci prvního i druhého poločasu hodně příležitostí k bodování, ale dělali chyby ve finální příhrávce. Poprvé však hráli po delší době pravé ragby a to i přes prohru se divákům  hodně líbilo. Mohu říci, že diváci byli skvělí a fandili tak, jak na to nejsme v domácím prostředí zvyklí," zhodnotil utkání kouč reprezentace Martin Kafka, který předtím vysekl poklonu i jedinému říčanskému zástupci v české reprezentaci Janu Rohlíkovi.



Jan Kolář ze západu a Jan Rohlík z východu skládají útočníka Ukrajiny v prvním poločase utkání ME ve Zlíně  (Foto: Petr Skála)

"Honza je v současné době jediným hráčem z Říčan, který je v reprezentaci a hodně pro ni znamená. Škoda, že v lize hraje na místě útokové spojky,  třebaže je lepším zadákem. Jeho zkušenosti ze zahraničí, konkrétně z Francie, jsou znát. Jako zadák sice nezabránil třem pětkám Ukrajiny, ale svými zákroky nedopustil, aby soupeř  mnohem více  pětek položil," řekl pro Českéragby.cz  k výkonu  Jana Rohlíka  jednoho z nezkušenějších hráčů  na hřišti kouč Kafka.

" Martin Kafka odchází od reprezentace po pěti letech na vlastní žádost. Patrně jej nahradí polský trenér Tomasz Putra, který KAfkovi již pomáhal při přechozích třech utkáních. Osobně si myslím, že  se asi budou muset přeskupit někteří hráči. Honza Rohlík  by byl hodně potřebný v útoku a na zadáku by byl stejně spolehlivý jako je nyní Rohlík třeba Petr Čížek," řekl po utkání sportovní ředitel České rugbyové unie Antonín Brabec, který v předchozích pěti letech trénoval ligový celek Říčan a tak i Jana Rohlíka velmi dobře zná.

" Podzimní sezóna v reprezentaci se nám moc nevyvedla. Porazili jsme sice Švédsko na jejich hřišti, ale s Ukrajinou se nám vyhrát nepodařilo a přitom  Ukrajinci byli k poražení. Neměli jsme míče, a to jsme ještě další ztráceli předhozy nebo nepřesnými přihrávkami.  Čeká nás sestup do nižší divize evropského šampionátu a ani tam nejsou soupeři slabší než s kterými nyní hrajeme. Hodně nám chybí body po domácí prohře se Švédskem v listopadu 2012 v Praze," přiznal Jan Rohlík.

Českou ragbyovou reprezentaci čeká na jaře 5. dubna 2014 utkání s Německem v  Heidelbergu a 26. dubna 2014 utkání s Moldavskem v Praze nebo v Říčanech.


Další sportovní zpravodajství rovněž na webu